marți, 13 martie 2012

Unguri (2)





Motto:  „Cum se numeşte cel care vinde mărunţişuri murdare la piaţă? Ţigan împuţit“ - Pap Ferencz

Ziua maghiarilor de pretutindeni care se sarbatoreste pe data de 15 martie al fiecarui an incepand din 1848, este sabotata de xenofobii si rasistii unguri, care tin cu orice pret sa cauzeze un conflict etnic.
Organizatiile care incita la violente si ura sunt, HVIM, Garda Maghiara, Oastea Haiducilor.
ATENTIE : se va duce o propaganda pro ungaria mama de catre toate televiziunile de scandal din Romania, impotriva oricarei persoane sau asociatie civica romaneasca, care "indrazneste sa conteste actiunile pasnice ale minoritatii unguresti".


Organizaţiile extremiste maghiare încearcă să profite din plin şi în acest an de sărbătoarea lor, pentru a atrage atenţia opiniei publice. Astfel, în mai multe oraşe din Transilvania se intenţionează organizarea de activităţi cu caracter iredentist, rasist şi naţionalist-revizionist, care urmăresc negarea caracterului naţional-unitar al statului român, pregătirea condiţiilor pentru diminuarea suveranităţii acestuia în zone locuite compact de comunităţi etnice minoritare, subminarea activităţii şi autorităţii unor instituţii legale ale statului în aceste zone şi susţinerea unor iniţiative separatiste care aduc atingere integrităţii teritoriale a României.
În ultimii ani, aproape de fiecare dată la 15 martie, nu a lipsit acest tip de acţiuni din şirul de evenimente organizate pentru a marca Revoluţia Maghiară de la 1848.
Activităţile cu caracter rasist şi xenofob s-au intensificat în ultima perioadă în spaţiul central-european, cu precădere în Ungaria. Organizaţii de extremă dreapta declară război deschis evreilor şi persoanelor de altă culoare. Printre cele mai active grupări care flutură în această zonă a Europei steagul urii rasiale se numără Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM). În dansul rasist a intrat în ultima vreme şi organizaţia Oastea Haiducilor (Betyársereg) cunoscută şi ca Mişcarea Hungaristă. Acţiunile acestor grupări au stârnit mari îngrijorări atât la nivelul autorităţilor de la Budapesta, cât şi în mediul occidental.
În Ungaria, persoanele de altă culoare sunt practic vânate în ultimii ani de membrii unor grupări de extremă dreapta. Până acum au căzut victime ale acestui război rasial mai mulţi tigani, iar comunitatea evreiască este supusă unor provocări îngrijorătoare. Locul unde sunt promovate şi cultivate cel mai mult ideile rasiste şi antisemite este tabăra Magyar Sziget (Insula maghiară), organizată, în fiecare an, la începutul lunii august, în zona localităţii Veroce de Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate. Manifestarea a devenit în ultimii ani o adevărată insulă a urii rasiale şi a xenofobiei. Pe parcursul unei săptămâni, sute de membri ai organizaţiilor de neodreapta încearcă să găsească soluţii pentru a lupta împotriva celor de altă culoare şi a evreilor.
„Avem curajul să împuşcăm un evreu?”
Discursurile rasiste şi pline de ură susţinute în cadrul ultimei ediţii a acestei tabere de către Toroczkai Laszlo – preşedinte HVIM şi Tyirityan Zsolt – şeful Betyársereg (Oastea Haiducilor) a şocat opinia publică ungară şi chiar pe cea internaţională. Cele petrecute în cadrul manifestării au atras chiar şi reacţia Ambasadei SUA la Budapesta. În timpul festivalului, Toroczkai Laszlo şi Tyirityan Zsolt i-au îndemnat efectiv pe participanţi să lupte cu arma împotriva celor de altă culoare. S-a afirmat: „Trebuie ajuns acolo ca atunci când vedem pe cineva de o altă culoare să apăsăm pe trăgaciul carabinei”. În opinia conducătorului acestei mişcări, ne aflăm în plin război al raselor, de aceea trebuie să ajungem la acelaşi nivel, „acela la care să redevenim agresivi, violenţi, (…), mai sălbatici ca animalele”. Toroczkai Laszlo a încercat să explice că responsabilitatea pentru măcelul din Norvegia aparţine elitei politice. „Oare aici, la Festivalul Magyar Sziget, de câte ori nu am auzit unii de la alţii că l-am împuşca cu un Kalaşnikov, de pildă, pe blestematul de Gyurcsany, sau în ultimul timp, pe Viktor Orban… Acum eu, în faţa ziariştilor, spun deschis, şi-mi asum cele spuse, că l-aş împuşca pe Gyurcsany… şi am fi făcut un mare serviciu naţiunii noastre dacă l-am fi împuşcat când avea 10 ani şi se afla în tabăra KISZ (UTC din Ungaria)“, a afirmat Toroczkai.
Tot în cadrul acestui festival, Zsolt Tyirityán, şeful unei organizaţiei de extremă dreaptă Oastea Haiducilor, a apreciat că în Ungaria se duce un război rasist şi oamenii „trebuie să aibă curajul ca, la o adică, să tragă cu arma când văd un individ cu altă culoare a pielii“. „Dacă israelienii vor veni aici cu tancurile Merkava sau cu avioane Stealth, vor distruge casele noastre. Şi atunci noi vom avea oare curajul să împuşcăm un evreu?“, s-a întrebat el retoric, discurs primit cu aplauze. Gravitatea acestor afirmaţii a determinat autorităţile din Ungaria să demareze cercetări pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de aceste gesturi. Astfel, executivul ungar a cerut Centrului pentru Combaterea Terorismului (TEK) să facă verificări cu privire la cele întâmplate în tabăra Magyar Sziget, lucru salutat de ambasadorul SUA la Budapesta, Tsakopoulos Kounalakis. Reacţia ambasadorului SUA nu a făcut decât să arate îngrijorarea pe care o manifestă statul american faţă de evoluţia fenomenului rasist în această parte a Europei.
- Escaladările rasiste din Ungaria, pe masa ONU...
Pe de altă parte, provocările cruciale în domeniul intoleranţei şi rasismului cu care se confruntă Ungaria au fost puse anul trecut în discuţia ONU de Githu Muigai, raportor special al Naţiunilor Unite în ceea ce priveşte formele contemporane de rasism, discriminare rasială, xenofobie şi intoleranţa asociată lor. El şi-a exprimat îngrijorarea privind înrăutăţirea situaţiei cu care se confruntă minoritatea romilor în statul ungar, precizând că „este necesară o acţiune imediată de combatere a antisemitismului în Ungaria”. Escaladările rasiste din tabăra Magyar Sziget de anul trecut nu au constituit o premieră pentru această manifestare. La ediţia din 2010 a taberei Magyar Szyget de la Veroce au izbucnit bătăi între tineri skinhead (capete rase) şi ţigani locali. Unii dintre aceşti tineri au bătut un băiat de etnie romă şi o femeie însărcinată. Atacatorii purtau tricouri inscripţionate cu mesajul „Ungaria Albă“ şi ameninţau „că vor omorî pe fiecare ţigan din sat“.
- Român de origine africană, bătut de xenofobi...
Din păcate, astfel de practici au fost exportate şi în Transilvania tot prin intermediul HVIM. Organizaţia are adepţi în mai multe oraşe din Ardeal, aceştia neezitând să se implice în acţiuni extremiste şi rasiste iniţiate de liderii mişcării din Ungaria. Una dintre manifestările rasiste derulate de HVIM în Transilvania a constat în distribuirea de fluturaşi cu mesaj de mobilizare la lupta în vederea stopării criminalităţii ţigăneşti, „împotriva evreilor care cumpără pământurile şi a politicienilor-marionetă“.
La scurt timp după această campanie, în localitatea clujeană Izvorul Crişului s-a înregistrat un incident cu caracter rasist, al cărui artizan a fost Pap Ferencz, liderul organizaţiei clujene a HVIM. Acesta se afla împreună cu mai mulţi membri HVIM la o manifestare populară, printre participanţi numărându-se şi liderul HVIM-Ungaria, Toroczkai Laszlo. La un moment dat, fără motiv, Pap Ferencz l-a atacat pe unul dintre participanţii la manifestare, un tânăr din Huedin de origine africană, pe nume Sow Smărăndel, aplicându-i mai multe lovituri în zona feţei, având în mână un dispozitiv metalic. Martorii susţin că loviturile erau însoţite de injurii la adresa originii africane a victimei. În urma loviturilor primite, tânărul de culoare a suferit o serie de leziuni, medicii legişti stabilind că acesta are nevoie de trei zile de îngrijiri medicale. Cazul a intrat în atenţia poliţiştilor din localitate, iar Pap Ferencz a fost sancţionat cu amendă contravenţională de 200 lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Tot în şirul acţiunilor cu caracter rasist ale membrilor HVIM din Transilvania se înscrie contramanifestaţia la protestul organizaţiilor de romi faţă de reacţia autorităţilor din Harghita în cazul incidentelor violente produse în localităţile Sânmartin şi Sâncrăieni.Contramanifestanţii erau membri ai Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate şi ai mişcării Tinerii Maghiari din Ardeal.

Articol preluat de pe siteul unui cotidian electronic, caruia NU ii voi posta numele.

Niciun comentariu: